divendres, 20 de maig de 2022

D’Estiu

18-05-2022

Berguedà

La Nou de Berguedà

Cingles de la Creueta 

Via : D’Estiu


Fins ara podíem dir que feia fred i si no tocava el Sol, no era prudent anar a escalar (per nosaltres) ara, de cop i volta, ja estem dient que amb aquesta calor no es pot sortir..!! "estan boixos aquests romans!!"
En fi que hem de matinar si volem continuar gaudint d'un bon esmorzar abans de guanyar-nos la cervesa del migdia.

L'Esteve al L - 1
No per això deixem de comentar els darrers esdeveniments del món mundial, perquè els de la península Ibèrica ja han passat a fer pena i no mereixen malgastar les nostres exigües forces.
És dur aquesta onada de calor que està matant, literalment, a tants milers de persones a tant a l'Africà com a certes parts del continent Asiàtic, parlem de milions de ser humans, intentar salvar-los a curt termini, però a llarg termini com es pot fer si el territori, sembla, que no dona res per sustentar la vida..?, com es pot limitar la població del planeta Terra, ben cert que en els animals quan no hi ha aliment desapareixen com espècie, però són éssers humans com nosaltres, com es pot fer..? Interessants preguntes en què cada un té unes respostes parcials, tanmateix, que poden fer nosaltres pobres individus sense capacitat productora de beneficis materials, jubilats, no sabem com l'espècie hauria de respondre.
El Raimon al L - 3
A sobre la guerra està deixant les classes més desafortunades sense blat de moro, i en alguns llocs del món estan tenint problemes d'alimentació amb un producte tan bàsic, per moltes cultures, com és el "Pa".
Es el gran problema que tindrem els Europeus, és que haurem de pagar més per al transport i que és probable que tinguem racionaments d'energia, però comparativament amb la gent que és mora cada dia, res d'important...
El Guillem al L - 4 (foto Esteve)
Així que mentre puguem gaudim del que tenim.

Per cert hem fet tota l'escalada a l'ombra. 

Avis ... Algun lladra o extremista fanàtic,  a robat una xapa de la reunió primera (18-05-2022)

 Aproximació  Anar per la carretera que va de Berga al Túnel del cadi, un cop passada La Tèrmica de Cercs agafar un desvio senyalitzat cap a "La Nou de Berguedà", arribar-hi i travessar el poble, a la sortida un cartell ens indica per anar a "Cuirols - La Clusa",

seguir per la carretera que puja bastant, al cap de una estona esdevé pista, passem un parell de masies i arribem al davant de un mur, amb un cartell que diu "La Tò" en aquest punt es pot aparcar.
Seguir la pista a la dreta i a un centenar de metres, abans de un tancat, trobarem un pany de paret amb les tres xapes del primer llarg ben visible, la R-0 es a peu de pista.
Descripció de la via
Primer llarg  :   Des de la pista enlairar-se per una placa, tres xapes ben visibles, de la tercera es surt cap a l’esquerra i la reunió està a sobre amb dues xapes (atenció han "robat" una xapa de la reunió). 15 metres, 3 xapes, IVº+ / Vº - Ao /  IVº+ / IVº
Segon llarg  :  Se segueix un llom amb bosc a la dreta i a la esquerra, no te capa assegurança, però es pot posar al gust. Al cap de munt se arriba a un ampli coll per el que passa un petit camí, reunió en un dels arbres. 30 metres, IIº - IIIº
Canvi de reunió  :  Seguir el caminet cap a la nostre esquerra ( mirant la paret), 17metres caminat de baixada.
Tercer llarg  :   Es veu una placa mol llissa, dos passos llargs de estrep una sortida de Huiy hui (Friends a discreció) i un altre xapa, sortida explosiva, que em suavitzat amb un estrep, boníssim i amunt. 15 metres, 4 xapes,  Ae / Vº- Ao /  Vº+ / Vº / IVº.
Quart Llarg  :  Al davant una placa amanida amb ponts de pedra i amb uns súper-agafadors, anem pujant al costat de una fissura, a sobre una xapa, ens acabara de assegurar un flanqueig ascendent a l’esquerra, pedra bona però a controlar, per fer el tram final, un cop a la xapa seguir un xic  a l’esquerra, ara per terreny mes fàcil, el darrer pas una mica dret i amb pedra a controlar està assegurat per una xapa que trobarem a la nostre dreta, en tot el recorregut es pot reforçar les assegurances. 30 metres, 3 xapes 3 ponts, IVº+ /  IVº / Vº /  IVº.    
Descens  Nosaltres em baixat els dos últims llargs, 1 Ràpel de 30 metres de una instal·lació fins a la R-3 i de un arbre amb cordino un Ràpel de 15 metres fins la R-2 bis, desprès em remuntat caminant  fins la R-2 i em seguit el camí que baixa per l’altra costat fins a la pista tot caminant sense cap entrebanc.
 

divendres, 6 de maig de 2022

Boney M

04-05-2022

Alta Ribagorça.

Osca

Sopeira

Les Escales

Via : Boney M

Si ens aixequem d'hora, ben d'hora .. Va dir un personatge amb certa credibilitat. Això hem fet nosaltres i amb els llençols encara enganxats al forat del cul ens dirigim cap a Sopeira.
El Guillem al  L - 1  (foto Raimon)
Travessem l'expesa boira de la plana de Lleida i la moral va baixant, segueix unes petites gotes i el termòmetre dels ànims continuant baixant, arribem a "Pont de Montanyana" amb els bars tancats, això ja és l'estocada, per fi a uns 8 km més amunt un meravellós bar amb multitud de camions aparcats, un bon entrepà amb cervesa un cigaló i tot es veu més clar si bé el cel encara és encapotat.
L - 2 (foto Raimon)
En un plis, arribem a la presa de les Escales i la moral retorna a mínims històrics, es veu tot ben xop, la paret també ho sembla, donem voltes per la barana tot elucubrant, mullat si, mullat no, el cel segueix ben tapat, la meteo diu que de pluja fins a les 18 h res de res ... en acabat l'Esteve diu .... anem fins al començament de les escales a veure com està la pedra, així ho fem i ... Seca, seca no ho esta, mullada, mullada tampoc i comencem a baixar-les.
El Raimon al L - 3 (foto Esteve)
Un cop al cap de vall queda clar que no tornarem a pujar-les, així que ens anem a peu de via, no fa goig el pany de paret del davant amb un cert tuf fosc i dret, sembla que fem una mica el ronso i a falta d'una altra opció començo Jo, no gaire decidit ... Però en fi, a mi se'm fa una mica estranya la pedra amb un lleuger toc d'humitat que fa que allà a on així una mica de sorra no es pugui posar el peu perquè està ben humida, el grau Jo no sabria dir-vos quin és el grau exactament, està ben assegurada, això si seguin el concepte de posar les assegurances fora de l'itinerari lògic de pujada, ep !! no gaire, però si el suficient per dificultar o impossibilitar el fet d'agafar-se per facilitar la progressió, sembla per a fer fora als "Sense Nivell".
L - 4 (foto Esteve)
Com veureu a la ressenya a on ens hem pogut agafar a la cinta ho hem fet i així ho reflecteixo, també vull dir que la graduació (subjectiva) és la meva i un equival a una escalada MD (Molt Difícil) i un VIº a una escalada ED (Extremadament Difícil).
La via te un Notable quant a assegurances i a quant treball de la mateixa, la pedra és de bona a molt bona qualitat i l'itinerari es veu mol ben treballat, això és la nostre opino.
L'Esteve al  L  - 5
El Raimon no es queda gaire satisfet en què li deixem fer la tercera i la quarta, però calla perquè la quinta es veu llisa de collons, així que només remuga una mica, però no gaire, a canvi ens demana de fer la darrera, cosa a la qual accedim gustosos i és que els dos beterans ja anem picant de bieles.
L  -  6
Un cop a la feixa de sortida ens mirem el que alguns diuen que han fet de sortir per "La Lolita" però estem ressopant com balenes i decidim que ho farem en la propera reencarnació, que en aquesta ja estem més enllà del nostre límit.
En aquesta ocasió, entre que a la pujada anàvem amb la moral per terra i a la baixada els que anàvem per terra som nosaltres, no hi ha hagut disquisicions ni polítiques, ni ètiques, ni res de res, només birres.

Aproximació : Barcelona – Lleida – Alfarràs – Benabarre – Pont de Montanyana – Sopeira – Presa de Les Escales, uns 260 Km de bona carretera.

Aparcats a l'alçada de la presa de "Les Escales" passat el poble de Sopeira, resseguim la pressa, a peu, per sobre d'ella, a l'altre extrem veiem un cable que ens porta fins a l'inici de les escales de baixada, per arribar a ell hem de superar una tanca i baixar per unes escales – tub, un cop a l'inici de les escales les baixem, van resseguint tota la presa per un dels seus costats, està en molt mal estat, ha trams un vell cable ens dona una mica de confiança per anar anat, un cop al seu peu recorrem el peu de la paret fins a una petita tartera de pedra solta que hem de remuntar fins al peu d'una escala, a l'inici d'aquesta comença la via.

Descripció

La graduació es totalment subjectiva.
 

Primer Llarg : Es veuen, clarament, les xapes que indiquen el sentit del llarg, l'escalada s'efectua, ara una mica a la dreta, ara una mica a l'esquerra de les xapes, l'inici és relativament fàcil i de mica en mica va augmentant la dificultat, en general trobem bons agafadors de mans, encara que en els trams més difícils desapareixen, la dificultat és mantinguda al amb nombrosos passos de +, fins que les xapes se'n van en un clar i marcat flanqueig, d'uns 10 0 12 metres, a la dreta, aquí nosaltres hem combinat passos en lliure i passos d'Ao amb més o menys dificultat, per mi és un + i Ao, sense agafar-se crec que ho posaria de VIº. La darrera assegurança és una cadena d'un gros arbre, sortir d'ella per entrar a la reunió, que està per sobre i a la dreta, no ha estat fàcil. 40 metres, 16 xapes, IVº+ / - + / + - Ao (VIº)

Segon Llarg  :  Recte amunt de la reunió puja per unes plaques amb qualitat i quantitat d'agafadors, va fent petites rapisses, si el terra és moll, s'ha de vigilar, tot seguint les xapes a la meitat se'n va un xic a l'esquerra. 30 metres, 6 xapes IIIº - IIIº+

Tercer Llarg : Comença anant un xic a l'esquerra un pas d'inici un xic més difícil i després anar fent a mitjana alçada del primer gendarme trobem un altre pas, seguim per bona pedra i bons agafadors fins a sortir a una canal semi herbosa que travessem fins al següent pany de pedra uns primers metres per mirar-so i amunt, fem uns passos a la dreta fins a una reunió incomoda. 35 metres, 9 xapes, IVº / IVº+ IVº / IIº / IVº / IVº+ .

És convenient fer la tercera reunió perquè si no les cordes fregarien molt i la comunicació seria molt difícil.


Quart Llarg : És un flanqueig curt amb una baixada d'un parell de metres per anar a la reunió, clarament visible. 10 metres, 2 xapes, IIIº

 Cinquè Llarg : Inici enrampat fins al peu de la paret, segueix la tònica del primer llarg, però els agafadors són més petits i un xic arrodonits, hem fet un parell de passos d'Ao, posant el peu a la cinta, té una part de dificultats de + - Ao i VIº amb uns agafadors arrodonits, un cop a l'interior d'una cubeta ens falten uns metres no tan difícils, però amb una entrada a la reunió d'agafadors arrodonits. 35 metres, 11 xapes, IIIº / - V+ / V+ - Ao / VIº /

Sisè Llarg : Se surt per l'esquerra, uns primers metres difícils que baixant d'intensitat a mesura que puges fins a sortir a una mena de llom ajagut en què es combina la pedra i les petites rapisses de baixa dificultat, anar seguint les xapes que serveixen per marcar l'itinerari, fins a arribar a una zona arbrada en què ja es va quasi caminat. 35 metres, 7 xapes, IVº+ / IVº / IIº - IIº+ / caminant.

Descens  :  Seguir la feixa cap a l'esquerra, amb clars restes de la construcció de la presa, fins al punt en què sé estreta molt, aquí trobarem un cable que ens porta fins a l'entrada d'un pou enrampat, amb una bona cadena que ens ajuda fins a posar el peu pla seguir una mica més, trobarem una bifurcació, agafar la de la dreta que ens porta a un camí amb una sirga d'ajuda fins a situar-nos a un parell de metres per sobre d'un ample camí, uns esglaons ens ajuden a arribar, després anar en direcció de la presa i travessar-la per sobre fins a arribar al cotxe.

Suggeriments de vies per anar-hi a la resta

Suggeriments  de vies per anar-hi  a Montserrat.

Per La Canalla a Montserrat 

Per  La Canalla fora de Montserrat