divendres, 20 de novembre de 2020

Dels Cules

 

17-11-2020

Berguedà

Malanyeu

Paret del Davessó

Via :  Dels Cules

Seguim el confinament, de fet mes val que ens anem acostumant a diferents graus de confinament, això no va de setmanes, ni tan sols de mesos, va de un o dos anys mes ....

Avui serem una petita colla, epppp sense passar de 6 tal i com dicten les autoritats pertinents.... això si seguim amb el PEP (picnic – escalada - picnic) amb esperança de que la setmana que ve podem passar al BEB (Bar – escalada - bar)

Així que trèiem cadires i mini taula, abans de venir he passat per el meu forn /davant de casa) per comprar el Pa del dia, he de dir que tenen el obrador a vista, des de el carrer i que es un goig veure les maquines com amansen la pasta.

Cadascú  se  obre el pa que vol i se el suca amb tomàquets de penjar, oli del Moli de Ponts, que ara estant en plena campanya, la Núria ( es la senyora que me aguanta com a marit) esta donant el callo de valent, aquest any es un any generós en quant a collita d’olives i fantastic en quant a qualitat.


Si paseu per Ponts al arribar a la rotonda, al cap de vall de les Rambles, veure el lletrero del Molí, no dubteu entreu i compreu Olí de aquest any.... esta per llepar-se els dits i si dieu que veniu de part meva, potser acabareu reben una garrotada (es broma, lo de la garrotada).
L - 1 

A lo que anàvem .... L’Esteve treu un bon formatge i obrim algunes birres, un cop ben menjats, trèiem el fogonet, la cafetera i l’Esteve treu el “Magno” propi de qualsevol bon cigaló, alguns fan un cigarret i ara ja comencem a parlar de a on anar, diviso d’opinions ..... mmmm .... no, no hi divisió d’opinions, hi ha lo clàssic, ningú es decanta per res, no sigui que desprès, Ell sigui el culpable de...... be, de lo que sigui, no es important.

L  -  2

Finalment, com un de els temes estrella de la setmana son les eleccions a Can Barça, encara que cap de nosaltres es soci del esmentat club, decidim anar a repetir la via “De els Cules”. Es a dir dia tranquil, com ens mereixem tots nosaltres.

L  -  3 

Via agradable que va aprofitant, amb encert, diferents plaques separades per un xic de vegetació, bastant ben assegurada, es pot reforçar si ho creiem necessari, si portem un dia fluix, però no es imprescindible, pedra bona en general, per passar una bona estona.

Un cop complert amb la obligació del dia, tornem al improvisat campament, avui es una passada, estem aprenent la tira, escopinyes, banderetes, patates fregides, olives, cornes etc..

L  -  4

Ara ja comencem a parlar de temes mes generals, com criticar a tots els que no estant presents, posar-los a caldo, també toquem una mica la política .... be mes que la política, la visió realista de la política que te el darrer “Polònia”

Foto Jorge

Ara toca ficar-se amb Jo, critiques i observacions del esborrall de les primeres planes de un llibre que estic fent, be això de fer es un dir, surto a pagina per mes. Heyyy tranquils, no dic que os pugui comprometre, no va de muntanya, ni de Mi, inclòs diria que no va de res, lo únic bo que te es que el Raimon ha obert la boca i a xerrat per els descosits, a mes esta fent algun excés, que no direm, per que si no L’Anna el castigarà. Total que el temps passa que no ens donem ni compte, fins que el senyor Sol ens diu que ell marxa, així que recollim trastos i donem la jornada per finalitzada.

Aproximació

A l’esquerra de la via Aina i La carla, seguir el cami, mol marcat per sota la paret, cap a l’esquerra, trobarem un petit bloc amb una fita a sobre, alçada del nostre cap des de el camí, a sobre un bloc am una xapa a uns dos o tres metres d’alçada.

Primer llarg  : Fita a peu de via i una xapa al cap de munt de la gran pedra, que es pot pujar per la dreta o per l’esquerra, però queda mol be per el mig a buscar la xapa, desprès una placa a trobar una segona xapa, amagada per un matoll, per el mig una baga, un parell de metres mes amunt anar a l’esquerra a on trobem un altre baga, de la xapa a la baga un pas fi que es pot solucionar agafant-se, amb afecte a la baga, per sobre anem cap a l'esquerra, pedra a controlar, ara trobem una placa bonica que agafem per el bell mig, es poden col·locar un o dos friends, al gust, sortim per terreny herbós fins que a la nostre esquerra, en un replà trobem una xapa, es la reunió, es pot reforçar amb un matoll de la nostre esquerra. 35 metres, 2 xapes 4 bagues, IVº+ / Vº (o Ao)  /  Vº / IVº  /  IIº

Segon llarg  :   Se surt en flanqueig fàcil, quasi caminant, a la dreta, fletxa picada a la pedra, fins un arbre, baga, ara estem al peu de una placa bonica i còmoda de fer, se surt de la placa una mica per la dreta i se entra en un bosquet, ara totalment a l’esquerra, reunió al cap de munt, baga en un arbre a tocar de la paret i a la ombra. 25 mt, 1 baga, Iº / IVº-IVº+ /  IIº

Tercer llarg  :  Recte amunt per una placa amb dues bagues, desprès un xic a l’esquerra, trobarem un petit díedre que seguim fins el cap de munt, al  final una mica a la dreta reunió en un altre arbre amb baga i també a la ombra. 25 mt, 5 bagues, IVº - IVº+ / IIIº / IV+ / Vº

Quart llarg  :  Uns blocs (baga)  donen entrada a una bonica placa amb dues bagues, arribar i sortir de la segona son els passos mes difícils, un cop a dalt anar un xic a la dreta per superar una sèrie de blocs, una xapa marca el final de la via. 25 mts, 2 bagues, IVº+ / Vº / Vº+ / IVº.

Baixada : Seguir la cresta, cap a la dreta fins trobar els ràpels de la via Aïna.

Suggeriments de vies per anar-hi

Suggeriments  de vies per anar-hi  a Montserrat.

 

dissabte, 7 de novembre de 2020

Aina

 

05-11-2020

Berguedà

Malanyeu

Paret del Davessó

Via :  Aina

Avui ha estat un dia en que he trobat  un munt de gent coneguda, ahir va ploure i avui fa un Sol esplèndid,  tornem a muntar el “xiringuito” , cadires, mini taula, prepara el esmorzar, treure el fogonet i la cafetera i fer un bon Cigaló. Com diu La Pilar això ja no es una BEB (bar – Escalada - Bar)  ara se ha transformat en una “PEP” (Pícnic – Escalada - Pícnic)  així que seguirem amb La PEP per un temps indefinit, que se augura llarg i possiblement també intermitent.

Al mati passa el meu nebot, no posaré noms per que se suposa que esta currant, ell i els seu col·lega son dels pocs que cotitzant, per que la resta, que estem per Malanyeu cobrem el dia 25 de cada mes i em de cuidar-los amb delicadesa.

El Raimon al L - 1

Desprès passa La i El Forner del poble del Raimon (Capellades) que aquests ja estant jubilats o similar, ara li toca el torn al Miquel i al Ramon, mentre tots Ells van desfilant nosaltres seguim amb el ritual de l’esmorzar, i anar xerrant amb tos ells, tranquil·lament.

Tot se acaba i ja no ens queda cap excusa per anar a fer alguna cosa “de cara a la paret”, el bosc esta radiant amb els colors típics de la tardor i el terra ple de fulles rogenques .... tot molt preciós, però acabem amb els peus xops, de les benaurades fulles, que estan ben xopes, en fi toca fer de “Que Macu” i ho faig amb molt de gust.

Foto Raimon

La via esta be, si no, no aniríem, te un pas al segon llarg que es pot superar fàcilment amb una estirada de dues xapes bastant properes, però com que no estem per fer gaires estirades, posem un estrep i es mol mes còmode, be es còmode per nosaltres, per la canalla de ara no ho es , mes aviat es fan un embolic de nassos amb això de les escaletes i acaben suant i maleint, per contra tenen mes braços i quan perden la por a les presses de colors, tiben com condemnats.

L'Esteve al  L  -  3

Be em sobreviscut amb èxit a un dia mes d’escalada, ara toca fer la cervesa, tornem a muntar el “xiringuito” i al poc apareixen el Miquel i el Ramon que han gaudit com a vailets i ens expliquem com els hi anat i com es la via, se ens fa la boca aigua i tot i que la teníem vista i revista, no ens atrevíem ha anar, parlant amb Ells la posarem en primera línia, es com al vells temps, que de les xerrades als bars sortien projectes i il·lusions ... qui no te alguna ressenya feta en una tovallola de Bar ?? .... be, si d’acord !!! no mes els quatre vells la tenim, el Joves tenen “la inteeneet  eza”  (els vells també però dissimulem, fent veure que no). Se ens uneixen La Pilar i El Josep i ara si ara això es una xerrameca de qualitat, ells treuen els entrepans, com abans, amb tacte de plastilina i nosaltres seguim amb les cerveses, eeppp !!! guardant la distancia de seguretat !!!! i posant a parir a tot el que no es present, que per això estan el col·legues.

Foto Ramon

Aproximació

Peu de via : La via esta a l’esquerra de la Piràmide i a la esquerra de “La Carla”, a peu de via una xapa  amb restes de pintura blava. 

Descripció  :

Primer llarg  :  Remuntar per un llom ajagut fins trobar la fissura de la dreta, un pas a la dreta per posar-se a sobre de una bonica placa amb multitud de forats, que puja entre mig de dues fileres de vegetació, un cop al cap de munt una placa mes vertical amb forma triangular, agafadors de primera, ens porta de pet a la còmoda reunió. 40 metres, 5 xapes 5 bagues, IIº - IIIº / IVº+ / IVº / IIIº / IVº - IVº+

Segon llarg  :  Se surt per la dreta un pas per sortir de la xapa, si es va per l’esquerra saltant-ne la xapa es mes fàcil. Ara estem al peu de una placa bastant llissa, arribar a la xapa es relativament fàcil, lo mes difícil de la via es passar d’aquesta xapa a la següent que esta com un metre mes amunt, una bon agafador a l’esquerra facilita arribar a xapar, amb un pas d’estrep o cinta se evita el pas, després puja amunt per terreny mol mes còmode a principi mes dret i després no tant fins entrar a la còmoda reunió. 30 metres, 4 xapes 4 bagues, Vº / IIº /  Vº / Ao / Vº / IVº.

Tercer llarg  : Amunt, un xic a la dreta, per terreny còmode fins uns matolls, ara estem al peu de un díedre que te un pas un xic bombat, Jo el faig, habitualment, en “ramonage” es pot fer en “X”, ben assegurat. La darrera xapa queda una mica a la nostre esquerra, al mig de una placa, es pot fer per l’esquerra, trobarem un pont de pedra amb un agafador d'escàndol en el seu interior, passar a trobar el petit espero i amunt, si anem  per la dreta, em de fer atenció als agafadors, que son un xic inestables, en fi estem parlant de els darrer 2 o 3 metres abans de la reunió . 20 metres, 2 xapes 2 bagues, IVº / IIº / IVº+ / IVº

Baixada :  Es pot fer un parell de ràpels per la via de 50 i 40 metres, mes segur, per evitar el arbrat es fer tres ràpels anant seguint la via.

Suggeriments de vies per anar-hi

Suggeriments  de vies per anar-hi  a Montserrat.