dijous, 12 de gener de 2023

JR (Joan Ramon Segura)

12-01-2023
Camarasa
Paret del Cunill
Via : JR (Joan Ramon Segura)

Un cop hem deixat enrere les festes amb reunions familiars, d'amics i coneguts ens trobem en la necessitat de mirar de cremar algunes calories de més que hem adquirit, així que ens tornem a trobar el grup de Jubilats al complet, clar a on ens trobem ... ? Al Bar, principi i fi de tota activitat nostre que es preï, és a dir activitat BEB (Bar Escalada Bar)

L'Esteve mirant.se la R-0 / El Raimon, el Martí i el Manel en la R improvisada i el Pepe fent el L-2
A més cada cop les nostres demandés són més exigents, aproximació curta de 5 a 15 minuts, baixada curta, còmoda i fàcil, via ben assegurada i de grau amable que no passi de IVº, cada cop ens costa més trobar-ne, bé més aviat no les trobem, així quan surt una via d'aquestes característiques i a sobre una gran majoria de coneguts nostres ja l'han fet ... !!
El Raimon al L -2

Toca anar-hi, no som els primers que ho pensen i ho publico, és una gran sort tindre uns amics que dediquen temps i esforços per obrir una via, per posar-li el teu nom, felicitats Joan Ramon per tenir aquests companys i per ser com ets. S'ha de reconèixer que s'ha fet un gran treball de neteja i de disseny de la via, encara que algun malcarat com Jo, s'ha saltat algun tram, però és que un porta gravat en el subconscient (sigui el que sigui això) que del punt "A al punt "B" el camí normal és el més fàcil.
L'Esteve al L - 3
M'explico, un xic arribant a l'inici de la via hem vist les lletres "JR" en blau, com indica tothom i l'espàrrec d'un parabolt, la xapa ha desaparegut, hem vist un petit tram de pedra fàcil, d'uns tres o quatre metres d'amplada, encreuat per petites cornises herboses que pujaven fen ziga zaga i hem continuat pujant esperant trobar la reunió, però no, això ja forma part de la via, hem fet reunió en una còmoda rapissa abans d'una placa, aquí farem reunió a "pelo" i hem retrobat els companys del Bar El Pepe i El Manel que també buscant vies BEB
L - 4
En la ressenya ho posaré tal com és i no com ho hem fet nosaltres, la segona part del sisè llarg, érem quatre i lo hem pujat per tres llocs diferents, tots seguint una certa lògica de l'escalador, el que busca la dificultat, el que busca la lògica i el que es queda entremig, a la ressenya miraré de posar-los el millor que sàpiga. Val a dir que es té moltes opcions d'anar uns metres més a la dreta o a l'esquerra segons el lloc i saltar-se els llocs de més dificultat, cosa que no és necessari perquè la dificultat és moderada i mol ben assegurada.
Des de la R - 6 la entrada per els tres itineraris possibles  (foto Raimon)
Aproximació amb cotxe : Carretera que va de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa, sortim de Sant Llorenç de Montgai i un cop passades les parets, la carretera arriba a un pont que creua la cua del pantà, just abans de creuar-lo surt una marcada i fàcil pista, en la que es troba l'accés a la "Paret del Pont" seguim per la pista, des del pont fins a una zona senyalitzada d'aparcament farem un quilòmetre i mig (1,5 km), uns metres darrere la zona d'aparcament, en les restes de pedra d'un antic dipòsit veurem marcades en blau les lletres "JR"
Aproximació a peu : Un cop a les lletres "JR" veurem un corriol marcat amb fites i senyals blaves que puja amb tendència a l'esquerra, resseguint petites vires horitzontals i petits bancals fins a arribar al peu de la via marcada amb les lletres "JR" en pintura blava i l'espàrrec d'un parabol. Entre uns 7 a 15 minuts segons forma física.
Descripció de la via :
Primer llarg : Recte amunt per la pedra () per les herbes (caminant) uns 10 mts ara trobem una petita placa amb 2 xapes, pedra bona i bonica, reunió en una còmoda rapissa de dues xapes. 20 mts, 2 xapes, caminant / IIº / IIIº - IIIº+.
Segon llarg :
Sortim per l'esquerra (una xapa) deixem a la nostra dreta una grossa pedra i anem a trobar el peu d'una placa, pujant pel seu cantó esquerre, aquí tenim dues opcions (hem fet les dues) després de xapar la primera xapa anar un xic a la dreta per pujar pel bell mig (IVº) o bé resseguir el llavi de la llastra per l'esquerra (IIIº) Tot plegat d'un itinerari a l'altre, crec que no deu haver més d'un metre de distància en horitzontal. Deu metres més amunt trobem la segona reunió també de dues xapes. 20 mts, 4 xapes, IIIº / IVº (IIIª)
Tercer Llarg :
Se surt de la reunió amb tendència a l'esquerra per sota uns matolls amb pedra a controlar i dificultat baixa ( - IIº), remuntem una petita llastra i a sobre surt una placa bufona de bona pedra, pujar fins al seu final, el darrer tram menys difícil, al cap de munt trobarem, a l'esquerra una xapa que marca l'inici d'un flanqueig horitzontal un xic descendent, durant uns 10 metres per terreny no difícil ( / IIº), fis a la reunió (2 xapes). 37 metres, 5 xapes, - IIº / IVº / IIº .
Quart llarg :
Se surt per l'esquerra per una bonica placa fis a sota uns matolls, a l'altre costat trobarem una xapa, no visible, si anem a tocar dels matolls i no els fem servir IVº+, si els fem servir IVº, si baixem un pam i anem a situar-nos a sota de la xapa per pujar recta a trobar-la IVº. 15 metres, 4 xapes, IVº / IVº+ / IVº.
Cinquè llarg :
Flanqueig a l'esquerra, un primer arbret amb baga seguir en horitzontal fins al següent arbret amb altra baga, seguir una mica més a l'esquerra per trobar una curta placa que ens porta a la reunió (2 xapes).
20 metres, 2 bagues 2 xapes, / IIº / IIIº / IIIº+.
Sisè llarg :
Se surt recte amunt amb lleugera tendència a l'esquerra una bonica placa, fins a arribar al llom d'un curt esperonet tres opcions A) recte amunt per l'esperó pedra a controlar fins a uns matolls i entrada a la reunió (IIIº). B) flanquejar un metre baixar un xic i pujar per una curta placa trobarem una xapa després recte amunt IVº fins a sota dels matolls i entrada a la reunió. C) des de la darrera xapa anar uns tres metres a l'esquerra per trobar una xapa i pujar per una petita placa fins a l'alçada de la reunió i flanquejar a la dreta fins a entrar a la reunió IVº+ (2 xapes), entrada a la reunió un xic bruta. 25 metres, A) 3 xapes, IVº / IIIº. B) 4 xapes IVº. C) 5 xapes IVº / IVº+º.
Setè llarg : Recte amunt per una estreta placa fins a la reunió (2 xapes). 12 metres, 1 xapa,  IVº
Baixada : 
Des de la darrera reunió en horitzontal a la dreta, veurem fités que van baixant i flanquejant entre petits ressalts amb petits trams de desgrimpada molt propera al principide la paret i fen unes marcades sigues sagues, fites abundants fins que el terreny perd pendent. Temps d'uns 15 a 30 minuts segons forma física.

Suggeriments de vies per anar-hi a la resta

Suggeriments  de vies per anar-hi  a Montserrat.

Per La Canalla a Montserrat 

Per  La Canalla fora de Mon