tradueix a :

dissabte, 4 de novembre del 2023

Via: Esperó dels Records (1a part)

03-11-2023

Camarasa
Via: Esperó dels Records (1a part)
És el relat d'una bona decisió, però sobretot, té la intenció que els propers que vagin puguin trobar l'inicií de la via, nosaltres hem pecat de precipitats o de desconfiats i ens hem vist engalipats com uns novells.
Hem trobat la fita que segons les dues ressenyes que portàvem és el principi de la via, també deien que a uns cinc metres es veu una cinta en un pont de pedra. No, no hem vist el pont de pedra, però com està tan de moda treure assegurances, hem pensat, no importa, recte amunt es veu factible i ens hem ficat de peus a la galleda. No, no és per aquí, la via va uns tres o quatre metres a la dreta, és a dir la fita no és l'inicií de la via, sinó el senyal per seguir una mica més enllà. En baixar hem vist el parabolt en una placa i per sota unes llastres inclinades, que a simple vista i des de lluny semblant molt més fàcils que per on hem pujat.
Com deia nosaltres ... Recte amunt, un pont de pedra que hem fet servir i que hem dit, veus han tret la cinta, més amunt trobarem la xapa. No, no l'hem trobat, un bicoin petit, unes mates i anant pujant, un que no va sobrat pensant com me la foti arranco tot, inclòs el pont de pedra, que fa "toc ... toc". Arribats a un petit llavi-sostre es veu clarament que amunt no pot ser, que es molt difícil i que no es veu cap xapa, per la dreta, no ho veig clar, així que segueixo el llavi-sostre cap a l'esquerra, té bons agafadors de mans i penso sempre puc tornar enrere, no a l'esquerra surt una curta canal de bon fer, un altre tram de roca i uns esglaons de pedra entremig d'alguns matolls, es nota que no som els únics que hem fet aquest camí, cinquanta-cinc metres i arribem a una terrassa còmoda amb dos paràbols.
Arribats a aquest punt els dos estem esbufegant com gats en zel, les campanes del poble toquen les dotze i nosaltres bufant, ens mirem i diem, queden uns cent quaranta metres més de grimpada i algun pas entremig, arribarem esgotats i la baixada, que no és llarga, ni complicada, segons diuen, també deien dotze minuts per arribar a peu de via i no us explico el que hem trigat.
Total, que no estem per organitzar cap "drama" el temps sense ser dolent, tampoc és bo i ha començat a bufar el vent de valent, així que acceptem la dura realitat, els nostres cossos ja no donen per gaire més, no és fàcil acceptar aquest fet, us el puc ben assegurar, però un té el cos que té i sí, si és dur acceptar-lo, però és la dura realitat.
Ràpel de les dues xapes, recta avall, d'uns 50 / 55 metres, fins a peu pla, després a trobar el coll pel qual hem pujat.
Aproximació en cotxe:
Carretera que va de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa, sortim de Sant Llorenç de Montgai i un cop passades les parets, la carretera arriba a un pont que creua la cua del pantà, just abans de creuar-lo surt una marcada i fàcil pista, en la que es troba l'accés a la "Paret del Pont" seguim per la pista, des del pont fins a una zona senyalitzada d'aparcament farem un quilòmetre i mig (1,5 km).
Aproximació a Peu:
Seguim la pista de l'esquerra, passem una grossa cadena que barra el pas dels cotxes, seguim per la pista fins a una petita edificació restaurada, antic corral, uns dos metres abans d'arribar a la construcció surt un corriol prou marcat, el seguim en direcció a un petit pic que tenim al davant, crec que es diu "La Punta dels Topis", des del corral veurem, sota el collet del cim, una placa verda de senyalització de la finca, passem pel seu costat i seguim cap a l'esquerra, molt per sobre veure'm uns cables que van d'una punta a un altre i que pertanyen a una ferrada, seguir cap a l'esquerra, remuntem un parell de marges i estem al coll de darrere de "La punta dels Topis", una petita esplanada, a l'esquerra una fita marca la continuació del corriol, ara més escanyolit, però ven marcat, que puja en direcció a l'esperó al qual ens dirigim, arribats a una primera placa, nosaltres seguim un xic més amunt i a sobre d'aquesta placa una fita que marca el camí, creiem que l'inicií de la via està, tres o quatre metres més a la dreta.
Temps aproximat de 12 a 35 minuts, segons forma física.

Suggeriments de vies per anar-hi a la resta 

Suggeriments de vies per anar-hi a Montserrat. 

Per La Canalla fora de Montserrat