tradueix a :

dissabte, 3 de juny del 2017

Aresta Nord



08-05-2017

Marroc

Gorges del Todgha

Via  :  Aresta Nord
Nit al voltant de la taula, dema  anem a fer l’aresta ... , que no anem a fer l’aresta .... , que em fa mal el peu .... , que em fa mal la espatlla .... , que es mol llarga i farem figa .... que... que.... , fins que no anem per la segona ampolla de vi no es comença a clarificar el tema, finalment tenim acord,  anem pujant i si a la quinta reunió arribem mes tard de les 12 h,  ràpels i al Bar....
El Joan A.  al  L - 1

Avui el esmorzar el farem ben d’hora .... ben d’hora, tots amb cara seriosa enfilem la carretera de les "Gorges"  tot just les busques dels rellotges ant passat les 7 h de la matinada que estem a peu de via,  apa amunt, els llargs van desfilant i portem un horari mol bo, no fa falta dir res i tirem amunt, no recordo la hora que em arribat a dalt, però era mol bona, anem cansats 12 llargs son molts per nosaltres,
El Joan A. a la R -2  i el Joan O. al  L - 2
valorem les dues opcions de baixada, una es per la canal que transcorre a la dreta de la via i es porta directes a peu de via però es te que anar desgrimpant i fent ràpels (3) i així cansats preferim baixar a peu un xic mes llarg però mes segur i còmode.
El Joan O. al  L - 4

Que no ens penedirem vegades, de aquesta decisió, sembla que es te que fer un petit llom i ja estem ...... NOOOOORRRR un darrera el altre i sembla que no se acaba mai, fet pols, es poc  quant arribo al cap de munt, desprès la baixada ja està millor es mes còmode... però vaig fet fosfatina i se em fa eterna amb una calor aclaparadora, amb set i moltes coses mes son les 17 h i estem al Bar fent una "Coca amb frites".
El Jaume a la R - 4 i el Joan A. al L - 5

Aproximació :  Travessar les "Gorges" i al seu final a l’esquerra a uns 4/5 metres de la carretera i darrera de unes botigues de records, comença la via. Millor començar a escalar abans no muntin les paradetes.
des de  el  L - 11  la  R - 11(Joan O. / Joan F. i Joan A.) i el L- 12 (Jaume)
Descripció de la via  : 
Primer llarg  :  Placa vertical amb 5 xapes seguides, difícil però ben assegurada que permet fer alguna trampa, si es necessari, desprès trobem una petita rapissa per situar-nos al peu de una torre, un primer pas balmat que soluciono amb un pas de Ae, seguir per l’esquerra de la línia de xapes fins entrar a la reunió. 40 metres, 10 xapes, Vº+ / Ae / Vº.

Segon llarg  :  Recte amunt per un seguit de petites plaques fisurades que van fent petits lloms. 40 metres, 7 xapes, IVº - IIIº.

Tercer llarg  :  Recte amunt seguint la mateixa tònica de repiseta i plaquetes fisurades. 45 metres, 4 xapes IIIº  -  IIIº+ / IVº / IIIº / Iº.

Quart llarg  :  Recte amunt per uns lloms es passa un mini sostre per la dreta, terreny delicat, girar un xic a l’esquerra i tornar a la dreta per trobar la reunió a sobre de una petita torre. Aquí vigilar les pedres que podrien anar directes a la carretera. 40 metres, 6 xapes, Iº-IIº / IIIº / IVº / IVº+ / IVº / IVº+

Cinquè llarg  :  Amunt fàcil fins una placa  dreta i difícil amb una certa tendència a la dreta, ben assegurada permet fer alguna trampa si ho trobem necessari, passar un bloc per l’esquerra per trobar una bonica fissura, a dalt de aquesta un petit gir a l’esquerra ens porta a la reunió, sota de una aparent aresta. 45 metres, 7 xapes, IIº-IIIº / V+-Vº / IVº+ / Vº / IVº+.

Sisè llarg  :  La pedra es fa mes vermellosa, se surt amunt per un seguit de petites plaques i rapisses, tot fent alguna siga saga. 30 metres, 4 xapes, IVº+ / IIIº / IVº+ / IVº.

Setè llarg  :  Sortida fàcil per un espècie de cresta bastant horitzontal es voreja per l’esquerra un gros gendarme, desprès a la dreta per davant de un altre. 50 metres, 3 xapes, Iº / IVº / IIIº / IVº+ / IIIº / IVº

Vuitè llarg  :  Se surt per una placa fisurada difícil, desprès remunta uns esperonets, segueix un tram fàcil per fer la reunió a sobre de uns blocs. 45 metres, 4 xapes,  Vº /  IIIº-IVº / Iº / IIº.

Novè llarg  :  Sortida entre mig de blocs amb un parell de passos desprès amb una lleugera tendència a la dreta quasi caminant. 55 metres, 4 xapes, IVº / IIIº / Iº-IIº / Iº.

Desè llarga  :  Seguim per entre mig de blocs i cresta fàcil fins el peu de una placa a on està instal·lada la reunió. 55 metres, 1 xapa, IIIº / Iº-IIº / Iº.

Onze llarg  :  Sortim per la placa per desprès seguir crestejant fins un replà o collet, al seu mig una pedra i en aquesta la reunió a peu pla. 40 metres, cap xapa, IIº-IIIº.

Dotze llarg  :  Cresta fàcil amb tendència a l’esquerra i tornar a la dreta fins el cap de munt. 30 metres, cap xapa, Iº-IIº / caminant.

Baixada  :

A) per una canal a la dreta de la via, desgrimpades i tres ràpels.

B) Remuntar un seguit de lloms, que van sortint un darrera el altre i tots semblant el darrer, es van trobant alguna fita de tant en tant.

Un cop al cim i per el canto oposat es veu un coll amb camins mulers ben marcat.

Baixar del cim en direcció al Coll per terreny indefinit, però tot a vista, abans de arribar una drecera que va a trobar el camí que baixa cap a la nostre dreta, anar a trobar-lo i seguir-lo fins els peu de via.

Per mes informació  :