dilluns, 6 de maig de 2019

Xin - Xan


01 –05-2019

Sopeira

Presa i Paret d’Escales

Via : Xin - Xan
Avui em de matinar em decidit fer una sortida llarga a terres llunyanes, el temps acompanya i aprofitem que es un dia festiu en mig de la setmana, així coincidirem amb els companys que col·laboren en el pagament de les nostres pensions...!!!   a mes es un dia que no facilita el fer pont, per la seva distribució al mig de la setmana i per que fa una setmana va ser Setmana Santa, per lo que la carretera estarà buida i així a estat.

Si ho miras fredament no arriba a tres hores de cotxe per anar i unes altres per tornar, però per mol bona carretera i sense transit.
L'Esteve al L-1

Parada a Pont de Montanyana per esmorzar, amb un bon solete, ens desperetzem amb la mandra habitual tot fen temps per que els “ganes” habituals ens agafin davantera i així anar tranquils i es que aquesta paret i en especial aquesta via tenen fama de concorregudes.

Dit i fet aparquem a dalt de La presa d’Escales i ja veiem un munt de cordades que estant fent vies totes elles ja acaben el primer llarg o fent el segon ..... perfecte no ens faran nosa.

Veiem dues a la Xin Xan, dues mes al Esperó dels Elfos, i un altre a la Garcia Gutiérrez.
L - 3

Baixem les escales que van de la presa al peu de la mateixa i que ens deixa a peu de les vies i efectivament tothom esta ja mol amunt per lo que no coincidirem, be .... arriba un altre cordada que tampoc son matiners el Clariana i una seva companya .... però es posant a la via de la nostre dreta, amb lo que anirem a escassos metres de distancia en paral·lel i anirem petant la xerrada sense molestar-nos mútuament.

Nosaltres em fet dues cordades de tres . L’Esteve, El Martí i El Guillem  / L’altre cordada La Gabi, El Jorge i El Tito.
El Guillem al L - 3 (foto Martí)

Al bar el nostre “Jefe” se ha mirat la ressenya i se ha atorgat el dret a escollir, diu que últimament escala menys que nosaltres, sobre el paper sembla la mes maca, com que som així de generosos li respectem a canvi l’Esteve farà les dues primeres i Jo les altres dues i Ell la darrera.

Si que es la mes difícil, però no la mes maca, jo trobo que les dues primeres son extraordinàries un joc d’equilibri per plaques, que si no son molt verticals son un joc de adherència, mai extremes i sempre ben protegides amb una pedra extraordinària, la tercera per a Mi es la cirereta de la via, agafadors extres, entra tota la ma, pedra de primera, ben assegurada i grau assequible.
El Martí al L - 5

La qüestió es que finalment tots quedem contents amb lo que em fet i amb el dia que em gaudit, ombra el primer llarg i un lleuger vent que no molestava, ara toca anar rapits al bar a fer la Cervesa que per això em sortit a passejar.

Aproximació : Barcelona – Lleida – Alfarràs – Benabarre – Puente de Montanyana – Sopeira – Presa de Les Escales, uns 260 Km de bona carretera.

Un cop a la presa de Les Escales trobarem lloc per aparcar còmodament a dreta i esquerra de la carretera.

Travessar per sobre la presa, al extrem veurem una escalera per baixar  a una rapissa, metàl·lica a tocar a la paret, en aquesta un curt passamà ens porta en uns 5/6 metres al inici de unes escales que porten al peu de la pressa, en bona part del recorregut un cable ens pot servir com suport de vida, alguns trams en mal estat, però en general sense problemes, es baixa rapit.

El inici  esta marcat amb dues XX i una fletxa, rallades a la pedra, la via comença davant de dos grans blocs, just un parell de metres a la dreta comença la via “Garcia Gutierrez”.

Primer llarg : Una línia de xapes que puja per una placa no gaire dreta i que mica a mica es va posant mes dreta, presa petita i peus per adherència, buscant la millor opció, una mica a la dreta o a l’esquerra de les xapes mes o menys recte amunt, dificultat variable i no mantinguda, reunió còmoda. 40 metres, 15 xapes, IVº - IVº+.

Segon llarg : Se surt recte amb la mateixa tònica, encara que anirem trobant alguna fissura que amenitzen la placa, grau un xic mes alt i variable, encara que no mantingut, seguir les xapes mes o menys recte amunt,. 32 metres, 10 xapes, IVº+ - Vº

Tercer llarg : Se surt recte però desprès es desplaça una mica a l’esquerra seguint unes curetes fissures i petites terrasses, aquí es una mica mes dreta però a canvi surten uns forats i agafadors extraordinaris, pedra de primera, una mena de petita canal ens porta cap a la reunió que es flanqueja per sota cap a la dreta, una xapa alta, i se entra des de la dreta a la còmoda i amplia reunió, dificultat variable, no mantinguda. 45 metres, 16 xapes, IVº+ Vº-

Quart llarg  : Se surt cap a la dreta en una diagonal ascendent, tot superant graons sense gaire dificultat i amb mol bona pedra, a la reunió se entra per la dreta, dificultat variable, no mantinguda. 25 metres, 6 xapes, IIIº - IVº.

Cinquè llarg  :  Se surt per l’esquerra (a la dreta la via Gutierrez) te un primer tram mes agradable amb una petita tendència a l’esquerra, fins situar-nos a sota del tram mes vertical, aquí la pedra perd una mica de qualitat, es puja una mica a l’esquerra de les xapes amb algun pas mes delicat per una aparent i curta canal amb tendència a la dreta fins situar-nos al peu de les dues darreres xapes en una placa vertical que es puja una mica per l’esquerra fins treure el cap al camí que em de travessar (caminant) la reunió esta a la paret del davant, en el tram mes difícil les xapes no estant tant a prop com en els altres trams, encara que no gaire lluny. 40 + 5 metres, 11 xapes, Vº / Vº+.

Baixada : Fantàstica baixada, seguir el camí en direcció a la presa un cable ens facilita el camí, als pocs metres entrem en un túnel que te uns primers metres amb forta pendent, una “maroma” ens facilita la baixada fins una bifurcació del túnel, fins aquí la llum del dia ens arriba be, agafar el túnel de la dreta i per terreny pla ens uns escassos 15/20 metres arribem a la sortida, seguim un camí horitzontal, cable passamans al seu final tres esglaons metàl·lics ens deixen en un ampli camí que ens porta a sobre la pressa, travar-se-la fins els cotxes, tot plegats uns escassos 10/15 minuts

Suggeriments de vies per anar-hi

Suggeriments  de vies per anar-hi  a Montserrat.