divendres, 28 de juny de 2019

Esperó Doppelmayer


26 –06-2019

Andorra

Arcalís

La Balma d’Arcalís

Via : Esperó Doppelmayer
Calor, onada de calor aquest es el tema principal del dia, sembla que comença avui i se allargarà quatre o cinc dies mes com a mínim, temperatures que poden arribar als 38 / 39 graus, fa un munt d’anys ens enfortíem quant al “No-Do” sortia que en el sud d’Espanya havien arribat als 40º i que es podia fregir un ou al Sol,  sortia la clàssica imatge de un ou a sobre una pedra freguin-se.....  jejejeje ... ja ha arribat !!!! ara això es cada cop mes normal al nostre País...
El Martí al L - 1

Tot buscant un lloc en que les fortes calors encara no hagin  arribat comencem a donar-li voltes, en aquest punt crec que ha sortit, discretament, la ma negra que sense dir-ho, mica a mica ens ha empès discretament cap el nostre objectiu que casualment esta ubicat en Andorra i a la baixada podrem aturar-nos, un momentet ja que  casualment es troba una bona botiga de trens i aprofitant que passem mol a prop mirarà de trobar aquella maquina,rarota, com Ell, que no troba enlloc, també de pas per aquell lloc que venen aquell Te especial que no troba enlloc, rarot com Ell, ja posats compraré loció per el cutis, pintura per les ungles del peu i massatge per ..... !!!! en fi deixem-lo així .... si no desprès es queixara  de que el maltracto en aquests escrits.
L'Esteve al L - 2 (foto Martí)

Amb la calor el cos i el cervell van al ralentí així que he de posar moltes parides per omplir espai i posar les fotos, os demano perdo ..... o no ..!!!
L - 3

Lloc d’alçada amb vent que ha permès superar aquest primer dia de la onada de calor, ara farem cas a la “Gene” i com segment de població considerada de risc, Vells, anirem a la piscina, prendrem molta cervesa per poder hidratar-nos convenientment i dormirem la “mona” al sofà de casa a sota del ventilador.

Aproximació :         

Amb Cotxe

De Andorra la Vella seguir la direcció “La Massana”   “Ordino”  “Estació d’esquí Ordino – Arcalís”  seguir pujant per la carretera que se enfila alegrament, al seu final trobarem la estació superior de la estació d’esquí i la sortida cap els llacs de Tristaina. Ara la carretera es transforma en una ampla pista que segueix amunt, la em de seguir fins que trobarem una barrera de la estació que no permet el pas a vehicles no autoritzats, aquí trobem un ampli espai per aparcar.

A Peu

Des de el final de la pista (permès) que surt de la estació superior d’Arinsal , la seguim fins arribar a un coll en que travessem la pista d’esquí i passem per sota del telecadira, en el collet veurem clarament el cim de la Balma d’Arcalís, que en el seu cim te una antena de televisió – comunicació, baixar uns 100 metres tot resseguint la paret, sobre surt un bony de pedra, passar-lo per sota i pujar per el seu costat dret fins a la part superior, una xapa marca la Ro i es veu un altre per sobre a la placa, temps aproximat de 10 a 20 minuts, segons forma física.

Descripció de la via  :

Primer llarg  :  Sortida per la dreta amb un pas explosiu, però farcit de bons agafadors, segueix mes suau fins la primera xapa, ara tenim un tram que se ha de prestar mes atenció fins a la segona xapa, desprès mes tranquils arribarem a la tercera i desprès mol mes còmode fins la reunió equipada amb anelles. 20 metres, 3 xapes,  IVº+ / Vº / IVº.

Segon llarg  :  Se surt per la dreta, pas de bavaresa, per seguir per placa a buscar una xapa una mica abans trobarem un pitó, Ara be un pas de flanc a l’esquerra, difícil, aquí ens em ajudat de la cinta per fer un pas de decisió i estem al altre costat, posant-nos de peus en un característic bloc, seguim amunt per una placa que es va suavitzant conforme pugem, encara trobarem una altre pas difícil assegurat per una xapa, ara seguim pujant amb dificultat decreixent fins la reunió equipada amb anelles. 30 metres, 1 pitó 3 xapes,  Vº / IVº / Ao / Vº / IVº+ / IVº / IVº+ / IVº IIIº.

Tercer llarg  :  A sobre de la reunió es veu una xapa .... ignorar-la, la via segueix unes rapisses  a l’esquerra, es puja per sota un petit sostre fins a la seva punta, per el camí trobarem un pitó, arribats a la punta una xapa ens assegura el pas i al donar la volta trobem un altre pitó que assegura un pas atlètic amb mol bons agafadors, desprès una sèrie de petites plaques de dificultat decreixent, per entremig trobarem un altre pitó. La reunió es fa en la carena una xapa a la dreta de la sortidai al costat oposat. 35 metres, 3 pitons 1 xapa, IIIº - IVº / Vº / IVº / IIIº.

Baixada  : anar a la caseta de l’antena i seguir  per darrera en direcció a la pilona del telecadira, al trobar la malla de protecció de la estació anar a l’esquerra fins trobar una escala metàl·lica enganxada a la roca que ens deixa al coll per on em vingut.

Suggeriments de vies per anar-hi

Suggeriments  de vies per anar-hi  a Montserrat.