dimarts, 11 de juny de 2019

El Cap i el Passarell a Montanissell


01 –06-2019

Alt Urgell

Montanisell

Serra de Sant Joan (Sota les Antenes)

Via : El Cap i el Passarell a Montanissell
Sembla que estem en el primer dia de l’estiu, en lo referent a temperatures, per això decidim provar de anar a aquet forn, tenint en compte l’alçada i que la meteo dona una mica de vent ens la juguem, quedem d’hora però els companys per naps o cols van arribant amb un cert retard, tenim el punt de trobada al Bar de Coll de Nargó de bon mati la temperatura es agradable i el cel blau immaculat, uffff que pringuem...!!!
L -1

Un WhatsApp del Víctor que arribarà amb “moooolt” de retràs, no es pot ser jove i tindre una nit moguda abans de anar a escalar, quedem que ja li enviarem una “Geolocalització” del lloc de aparcament, ens estem tornant de un modern que esgarrifa ...!!!!!!!
L - 2

Apa a munt el Sol encara ens respecte una mica i no escalfa gaire, em fet mes de la mitat de la pujada quant sentim el cotxe del Víctor i veiem que prepara la motxilla, lo següent es quant estem a punt d’arribar a dalt que veiem el Víctor que ens saluda des de el cap de munt ...... quin munt de renecs que surten de les nostres boques i es que aquesta canalla ens passant la ma per la cara amb una indiferència espatarrant ....... o potser es que nosaltres em perdut molt....???? be per interès personal em quedo amb la primera opinió, així  em satisfà mes.
L - 3

A peu de la via fa una calor sufocant, sort que a la que ens enlairem uns metres bufa un airet fantàstic que ens acompanyarà tot el dia.

Fem cordada de tres i ens repartim mes o menys, el fer de primers per blocs, darrera vindran El Jorge amb La Gabriela.
L - 4

Per ser un “fardon”  de forma física li adjudiquem el primer bloc al Víctor així farà el primer llarg que diuen es el que te el pas mes difícil a veure si el veiem sua la cansalada, “pos no” ni per aquestes, be una mica se ho ha tingut que mirar la resta em tirat de cintes de colors.
L - 5

La via es distreta quasi tots els llarga tenen el seu tram que pica, la pedra es mol bona en general i es lo que els entesos diuen discontinua, es a dir “fantàstica” per nosaltres, per que desprès de un tram picant pots posar els peus plans i recuperar l’alè, les reunions en grans plataformes herboses i mol còmodes.

Les dificultats es distribueixen en dos estils mol diferents que es van combinant en el transcurs de un mateix llarg i al llarg dels sis primer llargs, anem combinant una escalada atlètica de bons agafadors i pedra mol vertical amb planxes no tant verticals, pocs i minsos agafadors i molta adherència i tot en el mateix llarg .... una passada de divertit.
L - 6

Al Jorge a la quarta reunió li agafa un mal de peu que no pot posar el peu al terra i decideix abandonar, els meus companys estan en la cinquena reunió esperant-los i Jo arribant a la sisena, pregunten si hi una línia de ràpels  (?) no, no hi es i realment la baixada de reunió a reunió pot ser complicada, estic pensant com fer-ho per fer la evacuació quant Ell diu la solució .... crido al helicòpter ...!!! mmmmm els vells ni havíem pensat en aquesta opció, sort que els joves ho tenen clar, dit i fet, no es tallant un pel.
Foto Núria

Quant estem fen el darrer llarg arriba el “Cocotero” i deixa dos aguerrits Bombers al cap de munt, veiem passar una corda i desprès un parell de “Cachas”  a tota pastilla intercanviem informació i ens saludem, això de ser vell te les seves avantatges i es que sempre trobes algun vell conegut per el mon ni que sigui en un rescat. Filmada i fotos del rescat, des de dalt de la cinglera, que per satisfacció nostre trobem a la “meravellosa” “simpàtica” i “estimada” Núria la senyora que em suporta des de fa un munt d’anys i que ha pujat amb el seu  “Tot-terreny” per evitar que el seu “estimat” tingui que baixar a peu, be .... els col·legues també se apunten ....

Aproximació :

Amb Cotxe

Barcelona – Ponts – Coll de Nargó – Coll de Boixols.

Baixant del Coll de Boixols a 1,8 km desvio a la dreta per una pista, senyalitzada com “Els Prats i Montanisell”, seguir-la durant 700 metres, ara desvio a l’esquerra senyalitzat “Els Prats” seguir aquesta pista durant 1,2 Km i aparcar en un lloc en que poden caber 2 o 3 cotxes.

A Peu

Una fita gran tapada per les herbes al peu de una canal, uns metres mes amunt unes fites marcant el inici de un corriol que es va perden, puja bastant recte amunt es van troben fites sobre tot als llocs mes característics, es te que pujar mol amunt, abans de creuar la tartera i pujar al llom de la dreta que remuntarem fins a tocar la paret, a on trobarem un camí transversal que passa per el peu de la via “Pa de Quilo” per arribar desprès a la nostre “El Cap i el Passarell a Montanisell”.

L’aproximació a peu pot anar de 15 a 50 minuts depenent de la forma física de cada un de nosaltres.

Primer llarg : Al inici una placa de inoxidable amb el nom gravat, se surt en diagonal a la dreta per una placa llisa i tombada, que ja ens dona un toc d’atenció, una rapissa a on posar-se dret davant d’un mur llis amb una fissura al mig amb dos pitons i dos espits, passos de col·locació no fàcil i sortida explosiva amb un altre espit al damunt, en cas de necessitat se arriba de una peça a l’altre, (ni que sigui amb estreps) ara un curt tram per uns blocs fins arribar quasi caminat a la reunió. 30 metres, 2 pitos 3 xapes, IVº / VIº-- Ao / IVº

Segon llarg :  A l’esquerra de la reunió un petit díedre amb un pas per fer atenció (es pot posar un friend) desprès cap a l’esquerra per terreny amb petites rapisses de pedra petita i herba, no es difícil però no es agradable. 35 metres, IVº+ / IIIº / caminant.

Tercer llarg :  Recte amunt de la reunió un petit sostre que es passa per sota en diagonal esquerra fins superar-lo desprès anem a trobar un petit espero cap a la dreta  a sobre  de la reunió, seguir unes curtes plaques fissurades fins la reunió. 40 metres, 2 pitons 3 xapes, IVº / Vº / IVº+ / IVº

Quart llarg  :  Recte amunt el cul surt en fora però els agafadors son molt bons i es deixa fer be, ara et trobes unes plaques no tan dretes però amb pocs agafadors tram de adherència que poc a poc es deixa fer fins la reunió a la nostre dreta. 30 metres, 3 pitons 4xapes, Vº-- / Vº / IVº.

Cinquè llarg  :  Sortida explosiva de la reunió amb el cul a fora i agafadors ajustats fins arribar a un marcat pont de pedra al que te agafes amb les dues mans, a partir d’aquí no tant atlètic, placa llissa, agafadors escassos i petits primer recte i desprès lleugera tendència a la dreta fins al cap de munt a on trobem un pitó per arribar a la petita freixa, per aquí quasi caminant i barallant-te amb els matolls cap a la dreta en horitzontal (2 pitons al sostre) al donar la volta un pedrot d’escassos dos metres d’alçada ens separa de la reunió situada al seu damunt. 30 metres 3 pitons 2 xapes 1 baga, Vº+ / IVº+ / Vº / IIº / IVº+.

Sisè llarg :  a l’esquerra de la reunió recte amunt per la placa acanalada fins la primera xapa, seguim fins la següent xapa i ara a l’esquerra a trobar el inici de una petita fissura que seguim cap a l’esquerra, curiós pont de pedra equipat amb una sirga d’acer, seguim cap a l’esquerra trobem un pitó i encara amb certa tendència a l’esquerra fins situar-nos a sota de una  pedrota que resseguirem ara cap a la dreta, donant-li la volta i situar-nos a sobre, es veuen a sobre dues bagues del següent llarg, no anar-hi, la reunió es a uns 3 o 4 metres a la dreta en un còmode replà.  30 metres, 2 pitons 2 xapes 2 bagues, Vº / Vº+ / IVº+.

Sete llarg  :  Se surt en horitzontal a la esquerra per pujar a trobar una baga, ara un flanqueig a l’esquerra per trobar un pitó, un xic baix, ara recte amunt, una mica abans dels matolls una xapa una mica fora del millor itinerari, travessar els matolls i a sobre quasi caminant la reunió, amb un encantador pot registre. 25 metres, 1 pitó 1 xapa 1 baga. IVº / IVº+ / IVº.

Vuitè llarg  :   Se surt per l’esquera per terreny còmode fins situar-nos al peu de un petit espero a la vertical de la reunió, un primer pas una mica dret i desprès per el interior de un petit díedre fins al cap de munt, ara quasi caminant en diagonal a la dreta fins sortir a dalt del Serrat. 40 metres, 3 pitons 1xapa, IIIº+ / Vº / IVº / quasi caminant.

Baixada :

Tres opcions :

A)   Baixar caminant per la pista fins el cotxe, uns 6,5 km

B)   Baixar seguint la línia elèctrica, diuen que de la darrera torre se ha de fer un curt ràpel de 6 o 7 metres (?) fins la pista, seguir el curt tram que queda fins el cotxe.

C)    Que algú que t’estima molt i te un tot terreny et pugi a buscar, la mes comoda.

Suggeriments de vies per anar-hi

Suggeriments  de vies per anar-hi  a Montserrat.