tradueix a :

dijous, 18 d’abril del 2024

Dels Iaios

17-04-2024

Berga

Santuari de Corbera

Placa de la Llum

Via: Dels Iaios

El Martí ha regressat a la dura vida de les escalades BEB, d’això dona fet la cara de sorpresa que posa el cambrer de l'esmorzar quan a l’hora dels cigalons li demana una tassa d'aigua… sí, sí aigua calenta i a ser possible a 95°, bé això darrere no serà exacte. Ell treu la seva bosseta d’infusió, avui toca, cada dia toca una de diferent, com deia avui toca una de xinesa de no sé quin nom amb uns grans d’arròs torrat… Sense comentaris.

El Martí al L-1

A dalt dels prats ens trobem amb La Marisa i l’Ismi d’Arnes, petons i abraçades i tots junts enfilem el camí que baixa per la canal fins a peu de les vies.

El Freixas i L’Esteve es queden a la del “Diedre” Jo amb el Martí i L’Ismi amb La Marisa anem a la dels Iaios, el nou tram que va des del camí fins a la R-0 està força bé i ben assegurat, com sempre en aquest petit pany de pedra. Em saltaré la R-0 i quedarà un primer llarg d’uns 27/28 metres aproximadament.

La Marisa a la R-0 bis i l'Ismi arribant a la R-1

No recordava el parell de passos més difícils del llarg, sort de “l’Antena”.

A l’hora de fer la birra, que per això anem a fer veure que escalem, surten diversos temes, però el que marca és la constatació del difícil que és el tracte amb el públic, en general sempre hi ha oneroses excepcions, fem un repàs a les diferents categories que tenim per classificar-los, som majoria dels presents que hem tingut una dilatada vida professional de cara al públic.

Al L-2

Aproximació amb Cotxe:
Berga direcció “Santuari de Queralt" abans de començar a pujar al Santuari desvio a la dreta direcció "Rasos de Peguera" (BV4243) al quilòmetre 4 desvio a la dreta, senyalitzat "Espinalbet" ara estem en una estreta carretera asfaltada que hem de seguir. Un centenar, o menys, de metres abans d'arribar al "Santuari de la Mare de Déu de Corbera" a la nostra dreta surt una pista que baixa cap als plans de Corbera de sota el santuari, l'inici de la pista està en mal estat, un cop arribats al primer pla tomba a la dreta.

Aproximació a Peu:
Dos llocs per aparcar, un a la carretera abans del Santuari, l'altre a sota els prats, camí en mal estat, és un tram prou curt per no exposar el cotxe.
Des dels prats de la dreta (sentit marxa) una fita marca l'inici del camí, remunta un curt tram fins a la carena, després baixa per una canal en sigues sagues curtes i dretes en mig de l'arbrat, fins a sota del peu de la Placa de la Llum, ara el camí flaqueja per sota la paret, aquí veurem un parell de fissures equipades amb tacs de fusta, una mica casolans, crec que encara estan en construcció, després trobarem l'inici comú per les vies "El diedre" i "Aresta Espinalbet" un xic més endavant una curta canal, set o vuit metres, ens porta primer a la via "Placa de la Llum" i després la via dels "Iaios". Si seguim pel camí transversal trobarem l'inic d'una via en construcció i una mica més endavant la via dels "Tres Pollets".
Tot plegat ens portarà a invertir un temps de 10 a 20 minuts segons forma física.

La Via:

R-0 Un xic incòmoda, millor posar-se el material en el petit relleix d’inici de la via “P Ll” (Placa de la llum) seguir tres o quatre metres amunt fins a peu de la nostra via, nom amb retolador “Iaios”

Primer llarg: Una placa amb una fissura a la seva dreta que ajuda a anar fent fins a l’antiga reunió zero, un xic incòmoda. Se surt per la dreta per després anar a l'esquerra a buscar l'inici d'una mena de díedre que seguirem amunt fent atenció als agafadors un xic tendres, trobarem dues assegurances a l'esquerra, anirem a buscar una soca i un cop a sobre remuntar per la placa fins a tornar a la dreta per tornar a entrar al díedre, després recte amunt fins a la reunió. 10 + 18 metres, 4 +7 assegurances, IVº - IVº+ / IVº / Vº / Vº+ / Vº / IVº+ / IVº.
Segon llarg:
 Sortida probablement explosiva i difícil si se surt recte, si se surt per la dreta i ajudats per algunes branques és menys difícil, curt flanqueig a l'esquerra per agafar la segona xapa i després amunt per una placa ferma i amb petits forats, es troben fissures horitzontals, a cada una que passem els agafadors milloren en qualitat i quantitat fins a arribar a la reunió, més còmode que les anteriors. 28 metres, 7 assegurances, IVº+ / Vº / IVº+ / IVº.
Tercer llarg:
 Recte amunt per una bonica placa, per la part alta de la mateixa surten a la nostra dreta uns forats fantàstics per anar progressant cada cop amb menys dificultat fins a l'arribada a la carena de la cinglera, d'on hem sortit. 20 metres, 6 assegurances, Vº / IVº+ / IVº.

Tornada: Anar cap a la dreta uns cinc o sis metres fins a un còmode petit collet. Al vessant contrari de l'escalada es veu un fressat camí que ens portarà de pet al cotxe en uns 5 a 10 minuts segons forma física.

Vies per la Canalla a Montserrat

Vies per la Canalla a la resta

Més Vies per anar-hi

Més vies a la resta