dissabte, 4 de juny de 2022

Escaladors Bucòlics

01-06-2022

Solsonès

Vilamala

Paret de La Batalla

Via  :  Escaladors Bucòlics

Foto de base cedida amablement per el company Joan Asín
Aquest racó de món s'està posant un xic de moda, per diversos fenotips d'escaladors : Uns perquè s'apunten a tot el nou i és que surten a escalar un munt de cops a la setmana i són uns tastaolletes, altres perquè quan surt una via d'aquest nivell ens apuntem ràpidament i és que no es troben amb facilitat les vies en què podem anar els "Sense Nivell".
El Guillem al L - 1  (foto Martí)
Aquí hem de donar les gràcies al company Joan Baraldés, que de tant en tant obre una via per nosaltres.
No obstant te dos, petits, inconvenient, primer és un conyas això de cabussar-se paret avall, sense conèixer-la i amb el dubte de si el que diuen serà cert del tot i si les passarem magres o no, en fi que hi ha una mica de cangueli i una mica de "perquè m'he embolicat", després resultarà d'allò més que correcte i amb alguns trams disfrutons, bé ha valgut la pena. L'altre obstacle és quan acabes la via .... tens una xoriçada fins a arribar al cotxe, sobretot amb Sol, Aquí l'Esteve i Jo semblàvem que anàvem cantant les Absoltes, aniria bé una cinta com als aeroports, preneu nota  aperturistes.!!
Arribant a la R - 2 (foto Martí)
El segon llarg no té gaire dificultat, tampoc cap assegurança, arribar a prop de la reunió, és quasi caminant, però Jo pensava si ara em dona una baixada o una pujada de pressió o una "vahido", coses pròpies del nostre estat i condicions físiques, Jo baixo donant culades fins a terra, quan Jo era menys gran (anys 50 i 60) les senyores per aquests casos prenien un (o més) didals d'Aigua del Carmèn, ho tindre que provar..!!

L'Esteve al L - 3
Feia temps que no trobava una via oberta seguint la lògica del camí més natural / fàcil que ofereix la paret, és com s'obria quan en una paret l'objectiu era arribar al cim i no es buscava la dificultat, aquesta observació no és una proclama que és millor o pitjor, simplement és una observació d'un fet que me ha causat una bona impressió.Assegurances correctes, la pedra ens ha sorprès no l'esperàvem tan bona i a més amb molta adherència, atenció si està humida pot no ser tan agradable.
El Martí al L - 4
Com arribar-hi en cotxe :
Agafar la carretera que va de Solsona a Coll de Jou fins Km 20
Agafar la carretera que va de Sant Llorenç de Montgai (Bar amb terrassa que val un Potosí) al Coll de Jou, aquí agafar el desvio a Solsona fins al Km 20.
KM 20 una esplanada pels dos costats de la carretera, en la part nord unes runes i un dipòsit d'aigua, aparcar en aquest punt.
L - 5
A peu :
Al costat Sud de la carretera un pla descendent camí fitat i ja comença a estar un xic trepitjat, seguir les fites primer recte, després cap a l'esquerra, passa per una petita zona arbrada i després segueix per zona de pedres, a mig camí unes fites marxen a l'esquerra, van a unes altres vies, nosaltres continuem baixant, direcció Sud, tot seguin el terra més rocós i sense perdre les fites, fins a uns petits arbres en què es veu una darrera fita abocada al buit, a un metre a sota està la reunió inicial dels Ràpels i final de la via, en aquest punt hem posat una vaga en un arbre i hem assegurat la baixada, uns 10 metres, per a tots nosaltres, no és difícil, però una relliscada seria desagradable.
La graduació és totalment subjectiva.

Baixada  :

Primer Ràpel : Segueix , més o menys, la vertical un bon punt de referència és un petit arbre que queda a la nostre esquerra, baixant i mirant la paret, la reunió està més o menys a la mateixa alçada. 28 metres.
Segon Ràpel : Segueix la vertical, trobarem la reunió en una zona de banyeres, a uns 32/33 metres.
Tercer Ràpel : Segueix la tònica de baixar, més o menys recte, passem un gran balmat i uns 7/8 metres sota el mateix trobarem la reunió. Uns 30 metres.
Quart Ràpel : Recte avall, passem de llarg la primera reunió i continuem baixant fins a la canal. Uns
58 metres.

La Via :
La canal és ombrívola i humida. A la via no hem sabut veure a on posar alguna assegurança extra.
Primer Llarg : Es puja a un bloc que tenim a la nostra dreta, trobarem un esparrac sense xapa, recte amunt es veuen dues xapes per un terreny dret i un xic humit, superem les dues primeres xapes i el terreny perd verticalitat per anar-se'n ajupin fins a la reunió pel camí trobarem dues xapes més. 30 metres, 4 xapes, IVº - IVº+ / IIIº - IIº.
Segon Llarg : Recte amunt, és ajupit i amb molt poca dificultat. 28 metres,
cap xapa,  IIº - Iº
Tercer Llarg : Diagonal ascendent a l'esquerra, tres xapes per posar-se a sobre un llavi, anar a l'esquerra per superar-lo direcció a un petit arbre, dues xapes asseguren els passos més drets, un cop superats anar a la dreta fins a situar-se a la vertical de la reunió, seguir amunt trobarem dues xapes més, a la reunió entrarem per la seva esquerra, pas assegurat per una darrera xapa. 35 metres, 8 xapes, IVº+ / /IVº+ / IVº.
Quart Llarg : Se surt per la dreta i ens situem a sobre la reunió, per trobar una xapa a l'esquerra d'aquesta, seguir amunt a l'esquerra d'un forat una segona xapa, ara a la dreta per sobre d'un marcat forat, trobarem un altre xapa, seguir clarament amb tendència a la dreta, trobarem un altre xapa abans d'arribar a la reunió. La reunió està una mica a la dreta d'un petit arbre i a la seva alçada. 35 metres, 5 xapes, IVº - IIIº+.
Cinquè Llarg : Una marcada diagonal a la dreta, xapa visible a sobre d'una taca vermellosa, seguir primer amb tendència a la dreta i després a l'esquerra tenint present els arbres que es veuen i a on se situa l'entrada i/o sortida de la via, seguin la lògica de  no complicar-se la vida trobarem una segona xapa. 30 metres, 2 xapes, IIIº / IIIº - IIº / IIº - .
Nota : Nosaltres hem passat la darrera reunió de llarg i hem fet reunió en un còmode arbre a l'ombra i fora de la paret pròpiament dita, són deu metres més quasi caminant.

 Pujada : Seguir l'itinerari de baixada, anant seguin sempre les fites, és un xic costerut, emprarem de 15 a 30 minuts, segons la forma física en què estem.

Suggeriments de vies per anar-hi a la resta